CERTEGO, nordisk expert på tillträdes- och övervakningslösningar, utbildar sina egna medarbetare för att svara på branschens behov av fler säkerhetstekniker. I dagarna avslutades ännu en av CERTEGOs lärlingsutbildningar som består av tre veckor teori varvad med praktiskt arbete och träning på sin hemmafilial med guidning av en erfaren tekniker.
”Medarbetarna är vår viktigaste tillgång. Därför är det viktigt vilka medarbetare vi rekryterar. Våra värderingar styr vårt dagliga arbete och därför är det viktigt att de delar våra värderingar. Vi lägger stor vikt vid person och driv när vi väljer de som blir uttagna till våra lärlingsutbildningar. De vi väljer ut erbjuds direkt anställning med marknadsmässig lön,” säger Jesper Jakobsson, regionchef CERTEGO region Mitt & Väst.
CERTEGO söker de som är öppna, utåtriktade och lösningsfokuserade, då teknikerna dagligen arbetar med människor. De behöver inte nödvändigtvis vara tekniskt utbildade, men inte rädda för att lära sig nya saker och så klart vara tekniskt intresserade. Det är ett brett yrke, så det finns plats för många olika typer av individer.
CERTEGO har ett samhällsansvar och vi vill också försäkra oss om att i så stor utsträckning som möjligt ha ett program med hög grad av inkludering och mångfald. Vi är övertygade om att företag med blandade bakgrunder och erfarenheter är mer framgångsrika. Vi har ett högt medarbetarengagemang och gör kontinuerliga temperaturmätningar av organisationen. Det är ofta genom rekommendationer som nya medarbetare söker sig till oss. De har hört talas om CERTEGO och vill gärna börja arbeta på ett ansvarsfullt och engagerat företag. Vårt eNPS ligger på 30 och det stiger.
Martina Stenberg
HR chef CERTEGO Sverige
Det är en unik möjlighet att få en gedigen genomgående utbildning på plats. Utbildningen är tre månader lång och lärlingarna får arbeta praktiskt ute i fält med erfarna tekniker och däremellan gå teoretiska utbildningar. Utbildningen är heltäckande och hanterar många av de delar som en CERTEGO säkerhetstekniker ska kunna hantera; mekanik, elektronik, passagesystem, larm, förordningar och normkrav.
”Det är också ett ypperligt tillfälle att skapa nätverk i organisationen. De som har gått utbildningen håller kontakt och delar information, kompetens och best practice med varandra”, säger Jesper Jakobsson.
”Det har varit lärorikt, kul och väldigt positivt att varva teori med praktik. Vi hade en otroligt passionerad föreläsare i larm och passage, vilket gjorde mig extra intresserad av det området,” säger Kristina Gyarmati som är en av deltagarna i programmet.
Det finns ett stort behov av nya säkerhetstekniker i branschen och SLR (Sveriges Lås och Säkerhetsleverantörers Riksförbund) ser nu över att anordna en standardiserad utbildning i samarbete med säkerhetsföretag för att utbilda fler låstekniker i branschen.
‹ Se alla nyheter