‹ Se alla nyheter Ulf Carass som jobbar i butiken på CERTEGO i Västerås.

Hur vi säkerställer att våra nycklar håller högsta nivå

18 september 2024

På CERTEGO i Västerås arbetar Ulf Carrass med det som för många kan verka som en enkel uppgift, men som i själva verket kräver precision och noggrannhet: att tillverka nycklar. 

Nycklar, dessa små men avgörande föremål i vår vardag, har en komplex tillverkningsprocess som få känner till. Med två års erfarenhet i branschen har Ulf Carrass blivit en mästare på detta hantverk, och hans arbete är ett perfekt exempel på hur traditionell teknik möter modern säkerhet.

"Det finns tusentals olika nyckelämnen, och det gäller att hitta rätt för varje kund. Man måste vara noggrann,” säger Ulf med ett leende när han beskriver processen.

Processen börjar ofta med en beställning från en kund, exempelvis en bostadsrättsförening eller ett större fastighetsbolag. När en sådan order kommer in, plockar Ulf fram de uppgifter han behöver ur företagets nyckelprogram. Det kan vara allt från att skapa en kopia av en nyckel till att programmera en helt ny.

Nästa steg är att överföra dessa uppgifter till den datorstyrda fräsmaskinen som faktiskt skär ut nyckeln. Här krävs det noggrannhet – rätt material måste väljas och exakt information måste matas in i maskinen. “Det gäller att hitta rätt nyckelämne bland de tusentals varianter som finns. Varje nyckel och varje låssystem har sina egna specifika ämnen,” förklarar Ulf.

När rätt ämne är framtaget och fräsningen är klar, kontrolleras nyckeln noggrant för att säkerställa att den fungerar som den ska. “Man får inte stressa i det här jobbet, varje detalj måste stämma,” betonar Ulf. Ibland innebär arbetet även att testa nyckeln direkt i låset för att säkerställa att allt fungerar felfritt.

Trots att digitala lösningar de senaste åren har revolutionerat säkerhetsbranschen är den mekaniska nyckeln fortfarande en viktig del av många människors vardag. Och bakom varje nyckel finns hantverkare som Ulf Carrass, som ser till att säkerheten håller högsta nivå.

‹ Se alla nyheter