‹ Se alla nyheter Malin Hammarström, filialchef på CERTEGO i Västerås.

Vägen mot jämställdhet i säkerhetsbranschen

27 september 2024

Malin Hammarström, filialchef på CERTEGO i Västerås, arbetar aktivt för att öka jämställdheten inom säkerhetsbranschen.

Som filialchef i på CERTEGO Västerås ser Malin Hammarström tydligt att säkerhetsbranschen fortfarande domineras av män, särskilt i tekniska roller. Att leda i en sådan miljö innebär både utmaningar och möjligheter, men Malin ser att det är viktigt att jobba aktivt med ett inkluderande och jämställt ledarskap för att uppnå en välmående arbetsplats.

"Den största utmaningen är nog de fördomar som finns om branschen – att det är en hård, mansdominerad miljö med sexism och trakasserier. Men det är inte den verklighet jag upplever, och det är jätteviktigt att få in fler kvinnor i branschen. Vi ser att även männen uppskattar att vi har en arbetsstyrka med olika åldrar, etniciteter och kön," säger Malin.

CERTEGO arbetar målmedvetet över hela Norden för att främja jämställdhet, och för Malin samt filialen i Västerås handlar det om att skapa en arbetskultur där alla känner sig både sedda och inspirerade att växa. "Det handlar inte bara om att alla ska känna sig välkomna, utan om att ge varje medarbetare rätt förutsättningar att bidra och utvecklas – både i sitt arbete och på ett personligt plan," förklarar hon.

Malin reflekterar över hur mycket som har förändrats sedan hon började sin karriär. "I början var jag ofta ensam kvinna på flera arbetsplatser," berättar hon. "Det var mycket sexistiska skämt och attityder som man fick lära sig att hantera. Lyckligtvis har det förändrats, och på CERTEGO märker jag inte av den typen av jargong."

Att förändra bilden av branschen och locka fler kvinnor är en lång process, och Malin ser företagets marknadsföring som en nyckel till framgång. "Vi behöver fortsätta lyfta fram att säkerhetsbranschen är öppen för alla, oavsett kön. Vi har också varit ute på gymnasier, och där har vi träffat många tjejer som verkar nyfikna på yrket. En av dessa sökte praktik hos oss och nu jobbar hon faktiskt i vår butik och verkstad vid behov. Vi har även anställt en projektledare och en säkerhetstekniker som båda är kvinnor – och vi hoppas på att kunna anställa många fler."

För Malin är en inkluderande arbetsplats inte bara en etisk fråga, utan också en förutsättning för företagets långsiktiga framgång. Genom att arbeta med jämställdhet och skapa en företagskultur där alla tar ansvar för sin egen utveckling, bygger CERTEGO en starkare och mer hållbar verksamhet. "Vi har en fantastisk sammanhållning här i Västerås, och det är avgörande för att vi ska fortsätta växa," säger Malin.

Hon betonar också vikten av att bygga starka och sammansvetsade team, något som både ökar arbetsglädjen och leder till framgång. Med fortsatt fokus på jämställdhet och en kultur som uppmuntrar mångfald och inkludering är Malin övertygad om att CERTEGO är på rätt väg. "Vi är inte framme än, men vi har kommit en bra bit på vägen," avslutar hon.

Tack Malin Hammarström för ditt fantastiska arbete i Västerås!

‹ Se alla nyheter