I samband med internationella kvinnodagen vill vi berätta om hur CERTEGO strävar efter mångfald och bättre könsfördelning, och hur vi arbetar för att öka kvinnors representation i säkerhetsbranschen.
På CERTEGO har vi i dagsläget en ojämn könsfördelning bland våra medarbetare. Frågan om könsfördelning och mångfald är komplex men vi är övertygade om att vi med en mångfaldig arbetsstyrka får tillgång till fler perspektiv, erfarenheter och goda tankar och att det i sin tur ger oss möjlighet att utföra vårt arbete ännu bättre.
Idag har vi svårt att rekrytera nya medarbetare då det råder brist på säkerhetstekniker i förhållande till hur mycket arbete det faktiskt finns att utföra. Det är ett problem som delas med andra aktörer i branschen. Vi inser att vi behöver sträcka oss utanför den grupp vi vanligen tilltalar för att få fler att inse möjligheterna med en karriär inom säkerhetsbranschen.
I samband med den internationella kvinnodagen som uppmärksammas varje år den 8 mars, så ställde vi oss frågan: Vad är det egentligen som gör att kvinnor i lägre utsträckning än män söker de lediga tjänster som annonseras? Till vår hjälp tog vi säkerhetsteknikerna tillika tvillingsystrarna Regina Gyarmati och Kristina Lindholm från Eskilstuna.
Regina och Kristina brottades, likt många andra kvinnor, med tankar om kvinnligt och manligt, fördomar och rädsla för att vara en outsider när de till slut ändå bestämde sig för att gå utbildning till installationselektriker. Något som också blev starten på deras karriär i säkerhetsbranschen:
- Jag tänkte att jag inte skulle passa in, att man måste ha det i sig. Jag tror att en stor grej för mig var att det inte kändes som en tjejgrej. Man blir ju nästan själv en bov i dramat där och bidrar till att det tankesättet finns kvar. Men jag tänkte att det skulle vara för tufft, och jag tänkte att jag kanske skulle vara för skör. Jag klarar det ju det galant idag, men det var någonting jag tänkte då och som höll mig tillbaka, säger Regina.
- Jag vet själv att på gymnasiet vågade jag inte gå utanför normen och hade länge ett arbete som jag kände var mer accepterat att ha som kvinna trots mitt stora intresse för teknik, fyller Kristina i.
Rädsla för diskriminering och utanförskap
Som Regina och Kristina vittnar om kan det finnas en rädsla för att diskrimineras eller inte passa in men som arbetsgivare är det vårt ansvar att se till att vi erbjuder en inkluderande arbetsmiljö. Under 2023 tog CERTEGO fram nya policys för hur vi ska arbeta för lika möjligheter och mot diskriminering. Alla medarbetare ska behandlas jämlikt, och trakasserier eller kränkningar får inte förekomma. Vi har förutom att förtydliga våra policys gjort några andra konkreta åtgärder: via vårt pulsmätningsverktyg Winningtemp ger vi alla medarbetare möjlighet att regelbundet svara på frågor gällande diskriminering, mobbning och trakasserier och för att förebygga och informera om frågan lanserar vi inom kort ett internt utbildningsprogram om mångfald och inkludering.
- Farhågorna om att inte passa in stämde inte alls när vi kom till CERTEGO. Hos en tidigare arbetsgivare verkade de ha svårt att förstå varför jag, som en ganska petit tjej, tänkte att det här skulle vara en bra grej för mig. Det var mycket kommentarer om ”Det är tungt, det är slitsamt, har du tänkt på det?”. Man fick bemöta det med att ja, den tanken har slagit mig att det kommer att vara tungt, man kommer ju behöva bära kablar och sådär. Och ja, det var lite hårdare kultur eller vad man ska säga, än vad det är på CERTEGO, berättar Kristina.
Fler kvinnor i ledande position
Andelen kvinnliga medarbetare på CERTEGO har gradvis ökat de senaste åren. Under 2023 utgjordes arbetsstyrkan av 20% kvinnor och nästa år siktar CERTEGO på att det ska vara 25%. Andelen kvinnor är något högre när vi ser enbart på ledande positioner. Under förra året var 25,8% av alla ledare kvinnor på CERTEGO och för 2025 är målet 30%. Vikten av att ha kvinnor i ledande positioner ska inte heller underskattas när det kommer till att jämna ut könsfördelningen menar Regina och Kristina:
- Vår filialchef är kvinna och det känns jättekul. Hon bidrar med ett så brett perspektiv och jag känner stort förtroende till henne, kan till och med säga att man känner sig stolt över att ha en kvinnlig chef, säger Regina.
- Det var ju faktiskt en sak som gjorde att vi tyckte att det var så bra när vi började praktisera på CERTEGO. Man hade en kvinnlig förebild och såg att det är möjligt att göra karriär och utvecklas i den riktning man vill här. Jämfört med den firma vi praktiserade på var stämningen på CERTEGO helt annorlunda, fortsätter Kristina.
Vikten av att nå ut
Vi har fortfarande ett stort jobb att göra för att nå ut till de kvinnor som skulle kunna ha en fantastisk karriär i säkerhetsbranschen. Att Regina och Kristina till slut hamnade här beror ju på att trotsade normerna för att utbilda sig till elektriker och det var inte förrän de väl var där som de fick upp ögonen för säkerhetsteknik:
- Ingen av oss visste ju att yrket fanns då när vi började utan det var vår lärare som berättade om det. Han hade själv jobbat på CERTEGO som säkerhetstekniker inom larm och passersystem och det bara lät så himla intressant, berättar Regina.
- Vi behöver nå ut till tjejer på till exempel gymnasienivå och kanske till och med högstadienivå. Och få dem att se att det här finns, det är kul och man kommer inte nödvändigtvis att mötas av en hård jargong. Man borde inte begränsa sig så som jag gjorde när jag var i den åldern menar Kristina.
På frågan om varför man ska jobba med säkerhetsteknik som kvinna svarar Regina så här:
- Det finns ingen anledning till att kvinnor inte ska arbeta med det här. Vi behöver bara visa att det finns och är en möjlighet. Jag är väldigt stolt över det jag gör och att jag representera yrket som kvinna.
För oss på CERTEGO är det självklart att belysa den internationella kvinnodagen. Tack till både Kristina och Regina som ville dela med sig om sina erfarenheter från branschen.
‹ Se alla nyheter